Architectural design competition for Garden Room at Ninewells Community Garden

NHS Tayside, Ninewells Community Garden and Forestry Commission Scotland are pleased to announce that the Ninewells Garden Room Design Competition has been won by Jonathan Reeve and The Voigt Partnership Limited.

The competition asked entrants to create a bespoke Garden Room at the community garden at Ninewells Hospital in Dundee – a place (destination) for the enjoyment of patients, staff and visitors in the garden.

The winning ‘Leaf Room’ structure will be built on the Ninewells Community Garden site with direct input from the designers and using home-grown sustainable Scottish Larch, Spruce and Douglas Fir supplied by BSW Timber.

The judging panel was delighted by the number of entries submitted in this two-stage competition and honed the initial response down to ten entries. From these ten entries, three were shortlisted for further design development and judging took place on 22 July 2015.

Sarah Griffiths the Garden Facilitator for Ninewells Community Garden said:

“We had a great response to the competition and the standard of the final submissions was extremely high, making choosing the winner even more difficult.”

Kevin Lafferty, Forestry Commission Scotland; Health & Recreation Advisor said:

“Working with area Health Boards to green up their open space for the benefit of patients, staff and visitors is something we have done for a number of years now. The Garden Room at Ninewells Hospital overlooking the woodland is another exciting example of environment and health sector working in partnership in Scotland.”

Neil Horton from BSW Timber Ltd which is supplying timber for the building from their Timeless Timber range said:

“The winning design showcases how Scottish Timber can be used in construction to create a landmark structure for people to enjoy all year round. Not only did Jonathan Reeve and The Voigt Partnership Limited demonstrate skillful development in their detail design they also maintained the clarity of concept that had been presented at stage one.”

Jonathan Reeve of The Voigt Partnership said:

“The Voigt Partnership is delighted to have been successful in winning the Ninewells Garden Room Competition. The leaf room is inspired from a natural form helping to connect the building to the garden it serves. We look forward to working closely with the client so this exciting proposal can be fully realised and compliment the fantastic community garden at Ninewells.”

Notes to editors

  1. Forestry Commission Scotland is part of the Scottish Government's Environment and Forestry Directorate.
  2. Tha FCS pàirt de Bhuidheann-Stiùiridh Àrainneachd is Coilltearachd aig Riaghaltas na h-Alba; a' riaghladh nan 660,000 heactairean ann an Oighreachd na Coille Nàiseanta, a' dìon, a' cumail smachd air, agus a' leudachadh choilltean gus buannachdan a choileanadh dha coimhearsnachdan, dhan eaconamaidh agus ag obair an aghaidh atharrachadh sa ghnàth-shìde.
  3. Media enquiries to Harry Imlay, Forestry Commission Scotland press office, 0300 067 6085 / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.